Vasi vidék kincsestára

Segítség

 

 


Dobronak (Dobrovnik) - Helytörténeti gyűjtemény
Általános ismertető:

Dobronaki házban helytörténeti gyűjtemény található.

A Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Dobronakon megvásárolta, és felújította azt a 19. századi épületet, amelyben a néprajzi gyűjtemény kapott helyet. A dobronakiak által adományozott régi tárgyakat, dokumentumokat, bútorokat és ruházatot bemutató gyűjtemény az "Őseink nyomában" nyári táborok négyéves munkájának  eredménye. A táborban negyven fiatal, valamint számos szegedi, mohácsi és lendvai szakértő segítségével gyűjtötték össze a bemutatott hagyatékot.

A házat Dobronoki Györgynek, a 17. században élt jezsuitának, a Pázmány Péter alakította, nagyszombati egyetem, első rektorának szentelték. Pázmány, esztergomi érsek volt a magyar felvilágosodás, és a 17. századi magyar történelem egyik vezető személyisége, Dobronoki György pedig legközelebbi és legkedveltebb munkatársa, és korának egyik legnagyobb tudósa és szervezője volt. Annak idején az embereknek csak keresztnevet adtak, így a neves jezsuita tanítót, szülőfaluja alapján Dobronoki Györgynek keresztelték el.

Dobronoki gazdag életművet hagyott maga után. Hagyatékába tartozik a nagyszombati egyetem és templom monumentális együttesének létrehozása (annak idején magyar egyházi központ, a neves, budapesti Eötvös Lóránd tudományegyetem elődje), az egyetem megszervezése és vezetése, a győri, a homonnai és a soproni rendházak működtetése. Rektorként, az 1599-ben kiadott, Ratio studiorum jezsuita rendszabály alapján, biztosította a zavartalan oktatást, példásan gondoskodott a hallgatókról, és az egyetem felszereléséről is. Jó viszonyban volt Pázmány Péterrel, aki utódjának szerette volna, de ő elhárította, és baráti kapcsolatot tartott fenn Esterházy Miklós nádorral, akit ő ösztönzött a nagyszombati templom felépítésére. Nagy sikereként könyvelhető el, hogy a trencséni préposttól 5000 forint penzumot szerzett a nagyszombati kollégium fenntartásához.

A Dobronoki György házban különböző dokumentumok találhatók Dobronoki György életéről és munkásságáról, az akkori történelmi eseményekről, Dobronak, a dobronaki plébániai és a Szt. Jakab templom történetéről, a dobronaki ünnepi szokásokról, megtekinthető Dobronak 1280-as pecsétjének másolata, továbbá egy miseruha és egyéb tárgyak gyűjteménye. A gyűjtemény Dobronak és lakói gazdag történelmi, néprajzi és kulturális örökségéről tanúskodik. 

(Az ismertetés forrása: http://www.bukovniskojezero.si/HU/dobr_gorice.aspx?p=5 )


Megközelítés személygépkocsival:

A faluba érkezve (a 439-es úton Magyarország felől, vagy a 442-es úton Lendva felől) e két út körforgalmához érve a falu központja felé indulva, kb. 100 méteren belül található szépen felújított tornácos sárga ház. A település az A5-ös autópálya közvetlen közelében fekszik.


Cím:


Nyitvatartás:

A helytörténeti gyűjtemény állandó nyitvatartássaá nem rendelkezik, azt a helyi magyar közösséggel történt előzetes egyeztetést követően nyitják ki. Összefüggsében ezzel, a kiállítás sajnos hétvégenként nem látogatható.Telefon:

+386 (0) 51 322 184 Nuša Berden asszony

Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó látnivalók:

Érdemes felkeresni a szintén szlovén oldalon fekvő kapornaki Skerlák-ház gyűjteményét is.


  
honlapkészítés