Segítség

 

 


Stájer-házi Erdészeti Múzeum
Általános ismertető:

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által üzemeltetett kiállítás, mely erdei környezetben, lakott területtől távol, a Kőszegi-hegységben tekinthető meg.

A Stájerházak elnevezés a 18. század végéről származik – ekkor kezdődött hazánkban a korszerű értelemben vett erdőgazdálkodás (ld. Mária Terézia Erdőrendtartását). Az 1750-ben Kőszegre telepített erdészek lakóhelyeként építtetett a város itt két lakóházat, melyek erdőőri lakások voltak, s melyeket 1954-ig laktak is. A vadászlakot 1830-ban Chernel György építette, a ma is látható haranglábat pedig az 1902-ben elhunyt Kayszrál Károly erdész hagyományából állították. (Ennek harangja ma a szombathelyi Falumúzeumban látható.)

Ma rendkívül érdekes, jól berendezett kiállítást láthatunk a helyszínen, mely egyrészt bemutatja a Kőszegi-hegység élővilágát, másrészt erdészeti, történeti ismereteket is ad.


Megközelítés személygépkocsival:

Nem, ill. csak külön engedéllyel járható erdészeti úton közelíthető meg.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

Kőszeg, ill. Velem a legközelebbi települések, melyek ilyen módon megközelíthetők.

Megközelítés gyalogosan:

Alapvetően gyalogosan, túrázva közelíthető meg; Velemtől 5,6 km távolságra helyezkedik el. (A Szent Vid kápolnáig a kék L jelet kell követni, onnan a kék kört, majd a Hörmann-forrástól a zöld jelzést.)


Cím:


Nyitvatartás:

A múzeum május 1-től szeptember 30-ig látogatható, csütörtök, szombat és vasárnap 10-16 óráig; október 1-től október 23-ig pedig szombat és vasárnap, ugyanezen időintervallumban.


Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó látnivalók:

A téma iránt érdeklődőknek ajánlott a magyarszombatfai Őrségi Vadászati Kiállítás felkeresése. Fontos párhuzamként említhetők továbbá a Farkas-erdő erdészeti emlékei, hiszen ezek szintén a Mária Terézia korabeli időszak emlékeit őrzik, mely a magyar erdőgazdálkodás születésének korszaka.


  
honlapkészítés