Segítség

 

 


Dozmati kódex
Általános ismertető:

A dozmati kódex a 14. századból származó egyedülálló emlék. 1972-ben egy dozmati parasztház padlásán találták meg a kódexet, mely hosszú ideig igen rossz körülmények között heverhetett - kemény kötése nem volt, a puha pergamen borító pedig szinte teljesen elrothadt a nedvességtől, lapjai összetapadtak, hullámosan deformálódtak.

Maga a kódex Aegidius Romanus „De regimine principum” című jogtudományi művének egyetlen Magyarországon fellelt példánya, mely a középkori jogtudomány egyik jelentős, sokat forgatott alapműve volt. Aegidius Romanus (1245, Roma – 1316, Avignon): itáliai skolasztikus teológus és filozófus, ágostonos remeterendi szerzetes volt, teológiát és bölcseletet a párizsi egyetemen tanult, ahol Aquinói Szent Tamás előadásait is hallgatta. Az 1270-es évektől maga is Párizsban tanított, 1292-től rendi generálisként tevékenykedett, 1296-tól pedig Bourges érseke lett. Jelentős művekben szólt hozzá az egyházi és a királyi hatalom természete körül kibontakozó vitához; a pápai hatalomnak az uralkodói hatalom felett állását alátámasztó nézetei jelentős befolyást gyakoroltak az invesztitúra-vitákat lezáró és a középkori papalista álláspontot a maga teljességében kifejtő Unam sanctam bulla 1302-es megfogalmazására, élete utolsó évtizedét pedig Avignonban, a pápai udvar teológusaként töltötte. Összességében több mint 60 művet írt - „De regimine principum” c. művét egykori tanítványának, a trónörökösnek írt, aki aztán Szép Fülöp néven uralkodott.

„De regimine principum” c. művének Dozmaton fellelt példányát az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai restaurálták, a kódex jelenleg is az OSzK-ban, annak Régi Nyomtatványok Tárában lelhető fel[1]. Szerencsés módon ugyanakkor ennek a műnek egy másik példánya már átesett a digitalizálási folyamaton, és teljes terjedelmében mindenki számára elérhető a Münchener DigitalisierungsZentrum Digitale Bibliothek állományában a következő link alatt:

http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/0004/bsb00040647/images/.[1] A kódexet Juhász Eszter és Kozocsa Ildikó restaurálta, ennek folyamatát részletesen leírja a http://www.oszk.hu/hun/szakmai/restaurator/restaurator_dozmati_hu.htm link.Cím:


Kapcsolódó képgaléria:

  
honlapkészítés