Vasi vidék kincsestára

Segítség

 

 


Celldömölk - Ság-hegy
Általános ismertető:

Vas megye egyetlen kimondottan geológiai jellegű értéke a Sághegy. A mintegy 5 millió éves vulkán bazaltkúpja megvédte az alatta található lágyabb tengeri üledéket az erózióval, deflációval szemben. Az eredetileg koporsó alakú tanúhegy alakját nagy mértékben megváltoztatta az 1907-57 közötti intenzív bányászat: a 291 méteres magasság 279 méterre csök¬kent, a valamikori sértetlen hegynek két "púpja" lett, ugyanakkor a lapos platóból kivájt kráter feltárta az egykori vulkáni működés nyomait, valóságos metszetet kapva a típusos bazaltvulkáni tevékenység mechanizmusáról.

A Sághegy területén két építészeti emléket emeltek: a trianoni döntés mementójául egy ke¬resztet, valamint Eötvös Loránd torziós ingájával 1891-ben végzett sikeres kísérletének, a gravitációs kéregszerkezeti kutatások tiszteletére egy bazalt kőtömböt.

A tanúhegy kiváló adottságokkal rendelkezik a minőségi bortermeléshez, melynek gyö-kerei  Probus római császár uralkodásának idejéig (i.e. III. sz.) nyúlnak vissza. A mintegy 122 ha területen (a Sághegy 52%-án) az ősi juharfark és bakator szőlőfajták helyén napjainkban elsősorban olaszrizling, tra¬mini hárslevelű és zöldszilváni fajtákat termesztenek a túlságosan felaprózott, de gondosan művelt területeken.Cím: Celldömölk


Kapcsolódó képgaléria:

  
honlapkészítés