Segítség

 

 


Magyarszombatfa - Fazekasház


"Az őrségi föld sütve jó"


Általános ismertető:

Magyarszombatfa a hagyományos őrségi fazekas-kultúra központi települése. A faluban ma is számos család foglalkozik a gerencsér mesterséggel, melyek termékeit az ide látogató turisták megvásárolhatják.
A Fazekasház ezt az ősi mesterséget mutatja be, egy nádfedeles, 1790-es építésű házban, a falu Fő utcájában. A Fő út 52. sz. alatt található házhoz két melléképület is tartozik. A ház érdekessége, hogy helyiségei között nincs átjárás, azokat csak kívülről lehet megközelíteni. Az épület alatt pince található, ahol egykor a fazekassághoz szükséges agyagot tartották, védve a kiszáradás ellen. A ház az 1950-es évekig lakott volt.


Megközelítés személygépkocsival:

Őriszentpéter - Bajánsenye felől érkezve, beérkezve a faluba, balra fordulva a Fő utcán Velemér-Szentgyörgyvölgy irányába. A Fazekas ház a Fő út 52. szám alatt található, táblával is jelzett.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

A település busszal közelíthető meg közvetlenül, napi egy közvetlen járat köti össze Szombathellyel. Közvetlen összeköttetése van továbbá Lentivel – a napi két Őriszentpéter-Lenti járat érinti a települést.

Megközelítés gyalogosan:

A környék az Őrségi Nemzeti Park része, a települést a Kék Túra útvonala is érinti.


Cím: Magyarszombatfa


Nyitvatartás:

A Fazekasház május 1-től szeptember 30-ig tart nyitva, hétfő kivételével 10-16 h-ig. A helyszínen élménydús beszámolót is kaphatunk a ház és a fazekasság történetéről, érdemes továbbá kipróbálni a hátsó gazdasági helyiségben felállított fazekaskorongot.


Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó látnivalók:

Érdemes felkeresni a környéken található egyéb látnivalókat is – így mindenekelőtt a Magyarszombatfán található Őrségi Vadászati Kiállítást, a Velemér és Gödörháza közt található gödörházi haranglábat, valamint a veleméri Árpád-kori templomot.


  
honlapkészítés