Segítség

 

 


Gencsapáti – Szentkút
Általános ismertető:

A Szombathelytől északra található Gencsapáti község nyugati határában, egy bő vízű forrás körül alakult ki búcsújáróhely a Szűzanya tiszteletére. A szent helyről gróf Batthyány József pozsonyi prépost 1756-os egyházlátogatásásról készült jegyzőkönyv is megemlékezik, mely szerint Török Mihály és neje László Katalin hálából építtettek kápolnát a forrás fölé, annak emlékére, hogy világtalan gyermekük szemei a forrás vízében történt mosás következtében megnyíltak. A kápolnát a fájdalmas Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. A kápolna mellé hamarosan egy három keresztfából álló kálváriát és egy remetelakot is építettek. A remetelakban égy Krajczár Ferenc nevű csehországi remete lakott. A remete ellátásáról a falu gondoskodott, ő pedig mindezért a forrást, a kápolnát, a kálváriát és környékét gondozta.
 A romos állapotban lévő kápolnát 1730-ben Geröl István jobbágy újjáépítette. Későbbi feljegyzések tanúsítják, hogy az 1800-as években a község hivatalosan is elkötelezi magát a Szentkútnak és környékének a felügyeletére.

1906-ban a kápolna köré 14 kisebb stációs kápolna épült, Jézus szenvedésének egyes jeleneteit ábrázoló szoborcsoportokkal. Nem sokkal később a kápolna egy fájdalmas Szűzanyát ábrázoló szobrot kap a karmelita nővérektől. Hosszú István és családja pedig 1936-ban, 6 éves korában váratlanul elhunyt Bernadett nevű kislányuk emlékére, egy Lourdes-i barlangot építetett és ajándékozott a Szentkútnak.

A gencsapáti Szentkutat évente kétszer, a szent kereszt megtalálásának napján (május 3.), és szent kereszt felmagasztalását (szeptember 14.) követő vasárnap keresik fel nagy számban a hívek. Húsvét hajnalán – régi hagyomány szerint – a gencsi asszonyok a Szentkútnál adják meg a tiszteletet a feltámadt Jézusnak.

A Szenkút épületét 1986-87-ben felújították, 2001-ben pedig a stációk és az oda vezető út is felújításra került. 2006-ban Abért Miklós és neje, Hosszú Judit, valamint a Gencsapáti Egyházközség restauráltatta Szűz Mária és Szent Bernadett szobrait.


Megközelítés személygépkocsival:

Szombathely (Herény) felől Gencsapátiba érkezve a községben tábla jelzi a kereszteződést, ahol balra fordulva, egy idő után mezei úton, annak nyomvonalát követve érhető el a Szentkút.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

A település mind vonattal (Szombathely-Kőszeg vonal), mind pedig busszal jó megközelítéssel rendelkezik.

Megközelítés gyalogosan:

A Szentkúthoz jól kiépített kerékpáros út vezet ki Gencsapátiból.


Cím: Gencsapáti


Nyitvatartás:

A Szentkút szabadon látogatható.


Kapcsolódó képgaléria:

Kapcsolódó látnivalók:

Közvetlen kapcsolódást jelent a vasvári Szent Kút, érdemes lehet a felkeresésre továbbá a váti kápolna, a kemestaródfai Miród-forrás, a Peruska Mária kegyhely Horvátzsidány közelében, a Cicelle templom Zsennye határában, a Mária Kápolna Csörötneken.


  
honlapkészítés